Latest News

“Τιμητική διάκριση σε κατοίκους και επιχειρήσεις από τη ΔΕΔΙΣΑ για τον 1ο Διαγωνισμό Ανακύκλωσης”

Βραβεία σε πολίτες και επιχειρηματίες για την επιτυχή διεξαγωγή του 1ου Διαγωνισμού Ανακύκλωσης, απένειμε η Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων [ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ)], σε μία σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, 10 Αυγούστου 2023, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων. Οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις που διακρίθηκαν, βοηθήσαν σημαντικά με τη συμμετοχή τους στην επιτυχή διεξαγωγή του διαγωνισμού της ΔΕΔΙΣΑ, με θέμα «Μειώνω τα Πλαστικά απόβλητα και Διαχωρίζω σωστά για να συμβάλλω στην ανακύκλωση!», από τις 17 έως τις 21 Ιουλίου 2023.

Στην τελετή απονεμήθηκαν αναμνηστικά επιβράβευσης από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΔΕΔΙΣΑ, Μιχάλη Τσουπάκη, τον Γενικό Διευθυντή, Κωνσταντίνο Πατεράκη, τον Δημοτικό Σύμβουλο Μανώλη Φραγκάκη και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΔΙΣΑ Νίκο Μπουρμπάκη, σε όσους διακρίθηκαν στη σωστή διαλογή (διαχωρισμό) των ανακυκλώσιμων υλικών και στη μείωση της παραγωγής των πλαστικών μίας χρήσης.

«Είναι ο πρώτος Διαγωνισμός Ανακύκλωσης, είχαμε καλή συμμετοχή και ευελπιστούμε ότι αυτός ο διαγωνισμός θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Ξεκινάμε την εντατική ενημέρωση και στόχος μας είναι να ενημερωθεί ο κόσμος, να ενημερωθούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις για το πως πρέπει να κάνουν σωστά τη διαλογή και τη διαχείριση των απορριμμάτων τους», ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις ο Πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ, Μιχάλης Τσουπάκης.

«Στα Χανιά είμαστε από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα στην ανάκτηση υλικών αλλά και την ποιότητά τους, γι’ αυτό το λόγο οφείλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συμμετέχουν στις διαδικασίες που κάνουμε. Ανακτώντας πόρους περιορίζουμε τις εξορύξεις πετρελαίου για την παραγωγή πλαστικών, βωξίτη για την παραγωγή αλουμινίου και άνθρακα για την παραγωγή σιδήρου, ενώ μειώνουμε και τις κοπές των δέντρων για την παραγωγή χαρτιού. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, εφαρμόζουμε τη βιωσιμότητα και την αειφορία που είναι απαραίτητη στο πλανήτη μας, για να μπορέσουν και οι επόμενες γενιές να ζήσουν καλύτερα. Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών είναι σημαντική, ώστε να αλλάξουμε κουλτούρα και να γίνουμε ασυνείδητα ενεργοί ανακυκλωτές, να εφαρμόζουμε τις διαδικασίες διαχείρισης αποβλήτων χωρίς να το σκεφτόμαστε», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΔΙΣΑ, Κωνσταντίνος Πατεράκης.

«Στο διαγωνισμό οι συμμετοχές ήταν 30, βραβεύονται οι δέκα πρώτοι σε βαθμολογία συμμετέχοντες, μεταξύ επιχειρήσεων και κατοίκων. Οι διαφορές στις βαθμολογίες δεν ήταν μεγάλες. Εμείς ελέγχαμε αν διαχωρίζουν σωστά τα απορρίμματά τους και τα ανακυκλώσιμά τους που μπαίνουν στον μπλε κάδο, δηλαδή αν μέσα στο μπλε κάδο δεν υπάρχει γυάλινη συσκευασία ή κάποιο απόρριμμα ή ότι δεν έχουμε λερωμένες συσκευασίες. Ελέγχαμε αν σε σύνθετες συσκευασίες διαχώριζαν τα υλικά και τα έριχναν ξεχωριστά. Με την ανακύκλωση βοηθάμε τον τόπο μας, το περιβάλλον και ενισχύουμε τη φιλοπεριβαλλοντική συνείδηση της κοινωνίας. Πρέπει να αυξήσουμε την ανακύκλωση αλλά και την πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων, έτσι ώστε να καταναλώνουμε λιγότερους πόρους», τόνισε η Υποδιευθύντρια Μεταφορών, Επικινδύνων Υλικών και θεμάτων Χημικού Μηχανικού, συντάκτρια και υπεύθυνη του έργου, Μαρία Φλεμετάκη.

Κατά τη διάρκεια της τελετής πραγματοποιήθηκε και σύντομη παρουσίαση του Επικοινωνιακού Προγράμματος “Συμμετέχω!” στην «ΠΡΟΛΗΨΗ αλλά και ΠΡΟ(Σ)ΚΛΗΣΗ», από την κ. Φλεμετάκη.

Οι συμμετέχοντες του διαγωνισμού που διακρίθηκαν και έλαβαν αναμνηστικό επιβράβευσης ήταν:

Κάτοικοι:

  • ΒΑΓΙΩΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
  • ΚΑΛΑΪΤΖΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
  • ΜΙΧΑΗΛΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ
  • ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙA

Και οι επιχειρήσεις:

  • ΚΤΕΛ ΧΑΝΙΩΝ-ΡΕΘΥΜΝΟΥ Α.Ε.
  • ΜΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ-ΥΦΑΣΜΑΤΑ
  • BELMONDO HOTEL
  • BIZART GALERY-ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ Β. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
  • LA STRADA-ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΙΩΝ. ΚΑΤΣΙΓΑΡΑΚΗΣ
  • THE SLIPPER-Κ. ΠΑΠΑΔΟΥΛΑΚΗ & ΣΙΑ Ο.Ε.

Τιμητική διάκριση έλαβε και το κατάστημα ΚΑΦΕΔΕΣ ΑΓΚΟΠ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΟΛΑΚΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. για την ενεργή συμμετοχή στον διαγωνισμό.

Μετά το πέρας της βράβευσης ακολούθησε κέρασμα σε μπουφέ, συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων καθώς και προτάσεις για την επόμενη διοργάνωση του 2ου Διαγωνισμού Ανακύκλωσης μεταξύ των παρευρισκόμενων.

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του υποέργου 1 της Πράξης «Συμμετέχω!»: Επικοινωνιακό Πρόγραμμα “Συμμετέχω!” στην «ΠΡΟΛΗΨΗ αλλά και ΠΡΟ(Σ)ΚΛΗΣΗ», που υλοποιεί η ΔΕΔΙΣΑ και επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει πολίτες και επαγγελματίες, αλλά και επισκέπτες στον Δήμο Χανίων, στη μείωση (πρόληψη) παραγωγής απορριμμάτων, στην επαναχρησιμοποίηση και στην αποτελεσματικότερη διαλογή στην πηγή των αστικών απορριμμάτων.

Η Πράξη «Συμμετέχω!» έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη» 2014-2020 και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και από εθνικούς πόρους.Scroll to top