Latest News

Ένα νέο ερευνητικό έργο ξεκίνησε στο Εργαστήριο Τεχνολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, στο πλαίσιο της συνεχούς διερεύνησης εναλλακτικών βιώσιμων τεχνολογιών για την αφαλάτωση και επεξεργασία υγρών υψηλής αλατότητας και την παραγωγή καθαρού νερού από εναλλακτικές πηγές.

Το έργο χρηματοδοτείται από τη Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων  [ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ)], ενώ η υλοποίηση γίνεται και σε συνεργασία με την Ολλανδική εταιρεία, SolarDrew.

Αντικείμενο του έργου είναι η εγκατάσταση 8 πρότυπων συστημάτων ηλιακής αφαλάτωσης στη Σχολή Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης για την επεξεργασία της άλμης, υποπροϊόν που προκύπτει από τη λειτουργία της αντίστροφης ώσμωσης, που διαθέτει η Μονάδα Επεξεργασίας Στραγγισμάτων του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) – Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) της ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ).

Το σύστημα αυτό αποτελεί μια καινοτόμο εφαρμογή της τεχνολογίας μεμβρανών, που δοκιμάζεται για πρώτη φορά στο πεδίο με σκοπό την παρακολούθηση και βελτιστοποίηση της λειτουργίας του. Απώτερος στόχος η παραγωγή καθαρού νερού κατάλληλου για άρδευση ή/και για πόση.

Τα πρότυπα αυτά πάνελ έχουν αναπτυχθεί από την Ολλανδική εταιρεία SolarDrew, η οποία και κατέχει τη σχετική εμπορική πατέντα. Πρόκειται για ένα χαμηλού κόστους αυτόνομο σύστημα ηλιακής ενέργειας για την αφαλάτωση και τον καθαρισμό της άλμης, κυρίως για την παραγωγή καθαρού νερού. Τα συστήματα αυτά έχουν γρήγορη και απλή εγκατάσταση, δεν έχουν μηχανικά – ηλεκτροκίνητα μέρη και δεν απαιτούν πρακτικά καμία συντήρηση, ενώ δεν χρειάζονται ενέργεια για τη λειτουργία τους.



Scroll to top