Latest News

Δελτίο Τύπου Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. , Χανιά, 23-9-2008

Η επικαιρότητα υποχρεώνει σε μία εκ βάθρων ανασκόπηση με συγκεκριμένες  απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα, σχετικά με την λειτουργία του Εργοστασίου Μηχανικής Διαλογής και Κομποστοποίησης που διαχειρίζεται η ΔΕΔΙΣΑ. Οι δραστηριότητές της όπως είναι γνωστό απασχολούν πραγματικά τους Χανιώτες και έχουν δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες για την προστασία του περιβάλλοντος.
Πιο συγκεκριμένα:

Λειτουργεί ο βιολογικός των στραγγισμάτων;
Ναι, με προβλήματα που εστιάζονται στο υψηλό ρυπαντικό φορτίο που περιέχουν τα στραγγίσματα, όμως διαχειρίζεται 40 μ3 την ημέρα τα οποία διατίθενται για άρδευση, εφόσον τηρούνται περιβαλλοντικοί όροι, αλλιώς ανακυκλοφορούν στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής.

Λειτουργεί η τριτοβάθμια επεξεργασία του βιολογικού με υδροχαρή φυτά;
Ναι, λειτουργεί ο ένας υποδοχέας με υδροχαρή φυτά.

Πραγματοποιείται καθημερινή συμπίεση και χωματοκάλυψη των υπολειμμάτων στον χώρο υγειονομική ταφής;
Πραγματοποιείται καθημερινή συμπίεση και χωματοκάλυψη με τη χρήση ενός συμπιεστή  29 tn και ενός ερπυστριοφόρου φορτωτή για την ελαχιστοποίηση περιβαλλοντικών οχλήσεων.

Τα στερεά απορρίμματα που οδηγούνται στο εργοστάσιο μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης καταλήγουν στο σύνολό τους στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής;
Όχι. Εκτρέπεται το 30% από τον ΧΥΤ στον οποίο καταλήγουν το 70% με τάση διαρκώς μειωμένη.

Ο χώρος υγειονομικής ταφής μετριέται τοπογραφικά ώστε να προσδιοριστεί η υπολειπόμενη δυνατότητα υποδοχής σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα γνωστά στοιχεία παραγωγής και επεξεργασίας απορριμμάτων;
Γίνεται τοπογραφική αποτύπωση της πορείας πλήρωσης του Χώρου Υγειονομικής Ταφής και ο υπολειπόμενος χώρος επαρκεί για αρκετά χρόνια ακόμα.

Παράγεται κόμποστ και τι έχουν γίνει οι μέχρι σήμερα παραγόμενες ποσότητες;
Ναι. Παράγεται κόμποστ το οποίο έχει διατεθεί για την αποκατάσταση των παλαιών χώρων διάθεσης απορριμμάτων στον Κουρουπητό και το Μεσομούρι καθώς επίσης διατίθεται σε Δήμους και Οργανισμούς, για αναπλάσεις και δενδροφυτεύσεις χώρων, με την υποστήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων.

Το παραγόμενο κόμποστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ή είναι ακατάλληλο και επικίνδυνο;
Σύμφωνα με τις ως σήμερα αναλύσεις και τα αποτελέσματα από τη σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Κρήτης και από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων πληρεί τις διατάξεις της κείμενης Νομοθεσίας, για δημόσια διάθεση.

Οι αποκαταστάσεις των ΧΑΔΑ των οποίων η τελική χωματοκάλυψη έγινε με χώμα και κόμποστ είναι επικίνδυνες για το περιβάλλον;
Όχι μόνο δεν είναι επικίνδυνο, αλλά το κόμποστ ενδείκνυται για την συγκεκριμένη χρήση λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, ως εδαφοβελτιωτικό.

Το εργοστάσιο έχει την επάρκεια να διαχειριστεί τον όγκο των σκουπιδιών που παράγονται στην διαχειριστική ενότητα όπως ορίζεται στον περιφερειακό σχεδιασμό;
Ναι. Όχι μόνο μπορεί να διαχειριστεί τον όγκο των απορριμμάτων που παράγονται σήμερα στη Διαχειριστική Ενότητα, αλλά έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί τον όγκο των απορριμμάτων ολόκληρου του Νομού Χανίων, εφόσον διατεθούν οι απαραίτητοι πόροι.

Τα πραγματοποιούμενα δρομολόγια διαλογής στην πηγή για τα ανακυκλώσιμα υλικά μεταφέρουν πράγματι τα υλικά στην χειροδιαλογή;
Πραγματοποιήθηκαν για το έτος 2007 2.900 δρομολόγια διαλογής στην πηγή και μεταφέρθηκαν προς αξιοποίηση 9.300 tn ανακυκλώσιμων υλικών.

Τα ανακτημένα υλικά θάβονται η πουλιούνται στην βιομηχανία της ανακύκλωσης;
Το σύνολο των ανακτημένων υλικών πωλείται σε πιστοποιημένες και αδειοδοτημένες εταιρίες και βιομηχανίες ανακυκλώσιμων υλικών με παραστατικά πώλησης που αποστέλλονται στην Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.

Οι επιστημονικές συνεργασίες γίνονται μονοπωλιακά και χαριστικά ή με συγκεκριμένο στόχο και για την επίλυση συγκεκριμένων θεμάτων κάθε φορά;
Όλες οι επιστημονικές συνεργασίες γίνονται πάντοτε με γνώμονα την βελτιστοποίηση και την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της Επιχείρησης βάσει του στρατηγικού της σχεδιασμού λαμβάνοντας πάντα υπόψη την επιστημονική επάρκεια και συνέπεια των συνεργατών της.

Έχει υποκύψει η ΔΕΔΙΣΑ σε εκβιασμούς για να αποσοβηθεί η κακή της λειτουργία;
Η απάντηση είναι αυταπόδεικτη, εάν η επιχείρηση υπέκυπτε σε εκβιασμούς τώρα δεν θα συζητούσαμε για το θέμα και δεν θα είχαν ειδοποιηθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Ειδοποιήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων για το περιστατικό και πότε;
Ειδοποιήθηκαν το πρωί της Δευτέρας 22.9 μόλις άνοιξαν το πρωί.

Πήρε δείγματα οι κτηνιατρική υπηρεσία από τα νεκρά ζώα ώστε να εξετάσει την αιτία θανάτου τους;
Από όσα γνωρίζουμε θα συνταχθεί έκθεση από τα επιτόπου ευρήματα.

Επισκέφτηκε τη μονάδα άλλη υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης;
Στις 23-9 πραγματοποίησε επίσκεψη κλιμάκιο της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας της Ν.Α. Χανίων.

Κλείνοντας το θέμα δεν προσφέρεται για περισσότερη συζήτηση. Είμαστε υποχρεωμένοι να απευθυνθούμε στους καλόπιστα ενδιαφερόμενους πολίτες, σε όλους όσους μακριά από σκοπιμότητες παρακολουθούν και συμμετέχουν στο έργο και τις πρωτοβουλίες της ΔΕΔΙΣΑ.

Ως πρόσθετη διαβεβαίωση και απευθυνόμενοι στο σύνολο των πολιτών και ειδικά στους κατοίκους του Ακρωτηρίου, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να αναθέσουμε σε ανεξάρτητο, έγκυρο και αναγνωρισμένο φορέα κοινής αποδοχής όπως το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά ή το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Ηράκλειο, να ελέγχει και να ενημερώνει τις αρμόδιες υπηρεσίες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων του εργοστασίου, τις προτάσεις του οποίου όπως υποδεικνύονται κάθε φορά θα εφαρμόζονται στην κατεύθυνση προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΟΠΑΣΗΣ
Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος ΜSc

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α.
ΘΕΟΧΑΡΟΥΛΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗScroll to top