Latest News

Συμμετοχή της ΔΕΔΙΣΑ στην Ημερίδα του Δήμου Πλατανιά.

Η ΔΕΔΙΣΑ συμμετείχε στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Πλατανιά με θέμα: «Διαλογή στην Πηγή-Διαχείριση των Βιοαποβλήτων», όπου πραγματοποιήθηκε ενημέρωση και συζήτηση για το Πρόγραμμα Διαχείρισης Βιοαποβλήτων του Δήμου Πλατανιά, την κυκλική οικονομία και τα οφέλη του τρίπτυχου «ΜΕΙΩΣΗ-ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ».

Εισηγητές στην εκδήλωση ήταν ο Ειδικός Γραμματέας Προγραμμάτων των ΕΤΠΑ-ΤΣ Γιώργος Ζερβός, ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΔΙΣΑ Κώστας Πατεράκης και ο επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Δρ. Αλέξανδρος Στεφανάκης.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΔΙΣΑ κ. Κώστας Πατεράκης μίλησε για τα Βιοαπόβλητα και τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να τα διαχειριζόμαστε, όπου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Το θέμα της διαχείρισης των βιοαποβλήτων είναι μείζων γιατί τα βιοαπόβλητα υπάρχουν σε μεγάλο ποσοστό στα αστικά στερεά απόβλητα και προσεγγίζουν το 40% κατά βάρος. Λέγοντας βιοαπόβλητα εννοούμε τα υπολείμματα τροφών, τα αποφάγια δηλαδή που παράγουμε στις κατοικίες και είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να τα διαχειριστούμε και σε αυτό το επίπεδο έχουμε τρεις προτάσεις, τρεις άξονες διαχείρισης. Ο πρώτος άξονας που ήδη κάνουμε από παλιά και συνεχίζουμε να το κάνουμε είναι να τα δίνουμε στα οικόσιτα ζώα όπου υπάρχουν, για να μην οδηγούνται σε κάποιο κάδο. Ο δεύτερος άξονας είναι να κάνουμε οικιακή κομποστοποίηση με ειδικούς κάδους οι οποίοι πωλούνται στο εμπόριο και μπορούμε και εμείς οι ίδιοι να κατασκευάσουμε και να παράγουμε το λεγόμενο κομπόστ το οποίο προσομοιάζει με την κοπριά άρα και σε αυτή την περίπτωση η διαχείριση είναι στο σπίτι και το τρίτο επίπεδο εφόσον κανείς δεν μπορεί να κάνει κομποστοποίηση είναι να τα τοποθετήσει στους καφέ κάδους που τους επόμενους μήνες θα τους δούμε σε περισσότερους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, όπου από εκεί θα οδηγούνται στη μονάδα κομποστοποίησης στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης στο Ακρωτήρι, προκειμένου να γίνει η διαδικασία της αερόβιας κομποστοποίησης και να παραχθεί κόμποστ το οποίο έχουμε συσκευάσει…».

Τέλος, ο κ. Πατεράκης ανέφερε ότι η ΔΕΔΙΣΑ θα στηρίξει τη νέα δράση του Δήμου Πλατανιά και το πρόγραμμα διαχείρισης των βιοαποβλήτων και θα σταθεί αρωγός σέ οτιδήποτε χρειασθεί, μεταφέροντας τη γνώση και την πολυετή εμπειρία της στη Διαχείριση των απορριμμάτων.



Scroll to top